05 December 2012

Danger: Malware Ahead!

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Dalam minggu ini, banyak web yang telah dikesan mempunyai Malware oleh pelayar web Chrome. Jika bukan blog sendiri dikesan Malware, link yang kita sertakan turut memberi kesan sehingga keluar amaran dari Chrome.


Jika blog anda dikesan mempunyai Malware, sila lihat mesej yang dipaparkan kerana biasanya kontent atau URL ada dinyatakan dalam halaman amaran tersebut. Jika kerana URL tersebut yang menyebabkan blog anda dikesan mempunyai Malware, hanya buang link tersebut dan blog akan berfungi seperti biasa.

Jika anda pengguna hosting sendiri, pembekal hosting boleh membantu anda membersihkannya.
Blogspot rasanya tiada masalah dengan Malware:)

7 comments:

 1. nuffnang X pun skrg ada malware.

  ReplyDelete
  Replies
  1. haah. nuffnang x ada dikesan tp bukan berpunca dr nuffnang x. mereka dah selesaikan dgn Google. mungkin ada pengguna nuffnang x yg dah kena then beri kesan kepada nuffnang x
   thx eca

   Delete
 2. apa beza malware dgn virus sop?malware ni leh effect apa ek?blog jadi lembab ke?

  ReplyDelete
  Replies
  1. malware dgn virus lebih kurang iaitu beri kesan kepada kecurian maklumat, rosak komputer dan sebagainya. tengok pencipta dia hendak apa dgn cipta malware tersebut. blog x der kesan tetapi pelawat boleh dijangkiti malware tersebut bila lawat web atau blog :)

   Delete
 3. malware dgn virus lebih kurang iaitu beri kesan kepada kecurian maklumat, rosak komputer dan sebagainya. tengok pencipta dia hendak apa dgn cipta malware tersebut. blog x der kesan tetapi pelawat boleh dijangkiti malware tersebut bila lawat web atau blog :)

  ReplyDelete


EmoticonEmoticon