27 October 2012

Tutorial butang Share Facebook pada blog

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Butang Share Facebook
Ada pertanyaan dari rakan blogger tentang butang Share Facebook di laman blog. Semasa membalas pertanyaan tersebut, Sop lupa hendak maklum yang butang Share Facebook (FB) tidak lagi digunakan oleh Facebook dan digantikan dengan butang Like Facebook. Oleh sebab itu, kebanyakkan tutorial butang Share FB tidak lagi berfungsi.

Butang Share FB dengan Like FB adalah berbeza. Sop tidak pasti kenapa Facebook Development telah gugurkan butang tersebut dan gantikan dengan butang Like FB. Untuk butang Share FB, pelawat boleh kongsikan laman yang diminati di Wall akaun Facebook masing-masing beserta mesej yang hendak disampaikan.

Oleh kerana ada yang masih berminat dengan butang Share FB, terdapat beberapa pembangun web dan aplikasi telah bina script yang membolehkan butang Share FB boleh digunapakai dilaman web atau blog. Koding yang digunakan tidak sebaik butang Share FB rasmi sebelum ini kerana ada masanya jumlah share kadang kala berfungsi dan juga sebaliknya. Namun untuk fungsi butang berkongsi pada wall akaun Facebook berjalan dengan baik sekali.

Kepada rakan-rakan yang masih berminat untuk menggunakan butang Share FB, sila gunakan kod berikut:


<!-- Share FB Mula|www.sop.name.my -->
<script src="http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js"></script>
<!-- Share FB Tamat|www.sop.name.my -->

Jika inginkan ia berada disetiap entry blog, sila ke Edit Template > Expand Widget Template > Paste kod di bawah sebelum <data:post.body/>


<!-- Share FB Mula|www.sop.name.my -->
<div style='float:right; margin-right:5px;'>
<script src="http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js"></script></div>
<!-- Share FB Tamat|www.sop.name.my -->

Preview dan simpan jika tiada sebarang masalah.

Butang Share FB ini bukan keluaran Facebook tetapi berfungsi dengan baik. Cuma jumlah share sahaja kadang-kadang "demam" Hehehhe

Selamat mencuba!

1 comment:

 1. Keajaiban tidak akan pernah berakhir, saya berdoa untuk allah untuk memberkati Nyonya Esther Patrick, saya kehilangan Ewita warga negara Indonesia, saya tinggal di JL.kutisari selatan geng ekonomi No. 13-G, Indonesia. Ibu saya mengatakan kepada saya bahwa dia akan melalui internet dan datang ke publikasi Nyonya Esther Patrick, mengatakan bahwa fasilitas kredit telah memberinya pinjaman kepada masyarakat umum dengan suku bunga sangat rendah 2% persen, Anda dapat menghubungi Nyonya Esther Patrick melalui emailnya: [estherpatrick83@gmail.com].

  Jadi, saya memberi tahu teman saya tentang pandangan meminjam dari Nyonya Esther Patrick, dan dia mengatakan dia tidak akan memberi tahu saya bahwa saya tidak meminjam dari Nyonya Esther Patrick, tetapi saya perlu meminjamkan sejumlah kecil untuk memeriksa apakah perusahaannya adalah perusahaan.

  Jadi, saya bertindak atas sarannya dan menghubungi Nyonya Esther Patrick melalui emailnya: [estherpatrick83@gmail.com] yang diposkan oleh ibu saya, dan saya mengajukan pinjaman sebesar Rp200.000.000. Nyonya Esther Patrick menanggapi saya dan mengirimi saya semua syarat dan ketentuan perusahaannya yang saya baca dan saya menyetujui persyaratannya.Setelah persetujuan permohonan pinjaman, saya menerima pemberitahuan dari bank saya bahwa jumlah Rp200.000.000 dikreditkan ke rekening bank saya dari perusahaan Nyonya Esther Patrick.
  Saya sangat senang dan berbagi kabar baik dengan ibu saya dan teman saya yang menyarankan saya untuk terus maju.Ia menyelesaikan pembayaran kembali pinjaman tersebut pada 07 Juli 2018, dan saya meminta sejumlah Rp550.000.000 yang juga saya terima di rekening bank saya setelah prosedur itu dilakukan.

  Jadi, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memberi tahu siapa saja yang mencari pemberi pinjaman pribadi di Internet yang pasti akan menghubungi Nyonya Esther Patrick melalui e-mail {ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM}Anda dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan bantuan atau Anda ingin bertanya tentang bagaimana saya mendapat pinjaman.Ini email saya: [ewitayuda1@gmail.com]Terima kasih, pengikut saya

  ReplyDelete


EmoticonEmoticon