27 October 2012

Tutorial butang Share Facebook pada blog

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Butang Share Facebook
Ada pertanyaan dari rakan blogger tentang butang Share Facebook di laman blog. Semasa membalas pertanyaan tersebut, Sop lupa hendak maklum yang butang Share Facebook (FB) tidak lagi digunakan oleh Facebook dan digantikan dengan butang Like Facebook. Oleh sebab itu, kebanyakkan tutorial butang Share FB tidak lagi berfungsi.

Butang Share FB dengan Like FB adalah berbeza. Sop tidak pasti kenapa Facebook Development telah gugurkan butang tersebut dan gantikan dengan butang Like FB. Untuk butang Share FB, pelawat boleh kongsikan laman yang diminati di Wall akaun Facebook masing-masing beserta mesej yang hendak disampaikan.

Oleh kerana ada yang masih berminat dengan butang Share FB, terdapat beberapa pembangun web dan aplikasi telah bina script yang membolehkan butang Share FB boleh digunapakai dilaman web atau blog. Koding yang digunakan tidak sebaik butang Share FB rasmi sebelum ini kerana ada masanya jumlah share kadang kala berfungsi dan juga sebaliknya. Namun untuk fungsi butang berkongsi pada wall akaun Facebook berjalan dengan baik sekali.

Kepada rakan-rakan yang masih berminat untuk menggunakan butang Share FB, sila gunakan kod berikut:


<!-- Share FB Mula|www.sop.name.my -->
<script src="http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js"></script>
<!-- Share FB Tamat|www.sop.name.my -->

Jika inginkan ia berada disetiap entry blog, sila ke Edit Template > Expand Widget Template > Paste kod di bawah sebelum <data:post.body/>


<!-- Share FB Mula|www.sop.name.my -->
<div style='float:right; margin-right:5px;'>
<script src="http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js"></script></div>
<!-- Share FB Tamat|www.sop.name.my -->

Preview dan simpan jika tiada sebarang masalah.

Butang Share FB ini bukan keluaran Facebook tetapi berfungsi dengan baik. Cuma jumlah share sahaja kadang-kadang "demam" Hehehhe

Selamat mencuba!


EmoticonEmoticon