04 April 2012

Jom bantu Teratak Rahmat

Sop mendapat maklumat dari rakan blogger ComeyBelako tentang Teratak Rahmat ini. Sama-sama kita bantu untuk memastikan Teratak Rahmat dapat membantu golongan yang memerlukan. Sebolehnya kita cuba memberi kemampuan mengikut sumbangan. Namun sekiranya kita tidak berkemampuan untuk menderma, sekurang-kurangnya kita berkongsi maklumat ini sehingga sampai kepada pihak yang boleh memberi sumbangan. Maklumat tentang Teratak Rahmat ini boleh dilawati dari laman blog http://teratakrahmat.blogspot.com

Program SERIBU SEJAHTERA ' adalah usaha pengumpulan dan pengagihan sedekah untuk perbelanjaan pembelian dan pembinaan aset serta pengoperasian Teratak Rahmat. Matlamat jangka pendek program SERIBU SEJAHTERA ' ini adalah untuk mengumpulkan dana sekurang-kurangnya sebanyak RM100,000 untuk pengoperasian Teratak Rahmat sepanjang tahun 2009.

SERIBU ' merujuk kepada RM1000 di mana Jawatankuasa Teratak Rahmat dengan rendah hati mencadangkan kepada setiap individu secara perseorangan ataupun suami-isteri/keluarga/rumah secara berkongsi dapat mengambil kesempatan dengan menyumbang sekurang-kurangnya RM1000 setahun. Seribu juga membawa makna banyak dalam ungkapan bahasa Melayu.


' SEJAHTERA' pula bermakna ‘aman dan makmur, senang dan tenteram, terpelihara daripada bencana (kesusahan, gangguan dan lain-lain)’. Kaitan antara sedekah dengan sejahtera dapat difahami apabila kelebihan sedekah difahami. Dengan mengemukakan ratusan dalil daripada al-Qur’an dan hadith sahih, Syeikh Ali Ibn Muhammad al-Dahhami dalam karangannya al-Sadaqatu Fada’iluha wa Anwa’uha menyenaraikan faedah sedekah kepada 20 kelebihan utama seperti berikut:

 1. Sedekah dapat memadamkan kemurkaan Allah
 2. Sedekah dapat menghapuskan dosa
 3. Sedekah merupakan pelindung daripada api neraka
 4. Orang yang bersedekah dipayungi oleh sedekahnya pada Hari Kiamat
 5. Sedekah dapat mengubati penyakit-penyakit fizikal
 6. Sedekah boleh merawat penyakit-penyakit hati / psikospiritual
 7. Sedekah menolak berbagai-bagai jenis bala
 8. Seorang hamba Allah itu akan mencapai hakikat al-Birr (kebaikan) hanya dengan sedekah
 9. Orang yang bersedekah setiap hari akan didoakan balasan yang baik oleh malaikat, akan tetapi sebaliknya kepada orang yang enggan bersedekah
 10. Harta orang yang bersedekah diberkati oleh Allah
 11. Tidak akan tertinggal harta kepada pemiliknya melainkan harta itu daripada kumpulan harta yang disedekahkan
 12. Allah melipat-gandakan pahala kepada orang yang bersedekah
 13. Orang yang bersedekah akan masuk ke syurga daripada pintu khusus yang dinamakan Pintu Sedekah
 14. Apabila terkumpul amalan sedekah, bersama puasa sunnat, mengiringi jenazah dan menziarahi orang sakit pada satu hari, maka dijanjikan balasan syurga
 15. Sedekah dapat melapangkan dada, melega dan mententeramkan hati
 16. Apabila orang yang bersedekah juga orang yang berilmu, maka dia berada pada kedudukan paling utama di sisi Allah
 17. Rasulullah menempatkan orang kaya yang rajin bersedekah seperti al-Qur’an yang rajin dibaca
 18. Sedekah di jalan Allah bersama-sama dengan pengorbanan nyawa merupakan penunaian janji antara seorang hamba dengan Allah dan menyempurnakan ikrar yang dibuat oleh hamba tersebut
 19. Sedekah merupakan bukti kebenaran iman seorang hamba Allah
 20. Sedekah dapat membersihkan harta dan mengikis kotoran yang menghinggapi harta akibat perbuatan sia-sia, sumpah, dusta dan kelalaian
Maka tidak keterlaluan dikatakan bahawa sejahtera adalah perkataan tunggal dalam bahasa Melayu yang paling hampir untuk merumuskan pelbagai kelebihan duniawi dan ukhrawi bagi orang-orang mukmin yang bersedekah. Oleh yang demikian, bertemulah kesejahteraan dengan kelebihan yang banyak dalam program SERIBU SEJAHTERA.

Justeru itu kami di Teratak Rahmat bersyukur kepada Allah apabila dapat melancarkan program SERIBU SEJAHTERA sebagai wadah untuk bersedekah dan beramal soleh di antara golongan yang diberikan kelebihan harta oleh Allah dengan golongan yang kurang bernasib baik. TERATAK RAHMAT menyediakan borang penyertaan program, menguruskan agihan sedekah, mengeluarkan resit dan membuat laporan berkala mengenai perkembangan pembiayaan daripada sumbangan sedekah ' SERIBU SEJAHTERA ' ini.


Bermula Januari 2009, sumbangan RM1000 bagi setiap individu / pasangan suami-isteri / keluarga / rumah bolehlah disalurkan kepada Teratak Rahmat menurut pendekatan di bawah :

 • RM1000 sekaligus atau
 • RM500 setiap 6 bulan atau
 • RM333 setiap 4 bulan atau
 • RM250 setiap 3 bulan atau
 • RM100 setiap bulan X 10 bulan atau
 • RM84 setiap bulan X 12 bulan (bersamaan RM2.80 SEHARI) **)
 • Bagi sumbangan yang mahu dibuat dalam tempoh melebihi satu (1) tahun, pendekatan berikut boleh dipertimbangkan:
 • RM50 setiap bulan X 20 bulan atau
 • RM25 setiap bulan X 40 bulan
Adapun sumbangan yang tidak mencapai jumlah terkumpul RM1000 turut dialu-alukan oleh Teratak Rahmat dengan penuh kesyukuran.
Para penyumbang juga diseru untuk mempromosikan program ini di kalangan saudara-mara, sahabat-handai dan rakan sekerja. Semoga sedekah Tuan/Puan yang tulus-ikhlas diterima oleh Allah serta dapat membantu saudara-saudara seIslam yang ditimpa kesusahan.

Yang Benar
Othman Haji Husin
Pengerusi Teratak Rahmat
Sumber: Teratak Rahmat 


EmoticonEmoticon