20 July 2011

Lesen ikut tarikh lahir pemandu

Gambar hiasan
Cadangan yang baik untuk memudahkan pemilik lesen untuk ingat tarikh tamat tempoh lesen. Sop pernah terlupa memperbaharui lesen memandu dan telah berjalan ke merata hingga ditahan polis. Apabila disemak, rupanya lesen telah tamat tempoh selama sebulan. Kenalah saman kerana kesalahan tersebut. Oleh kerana geram terlupa tarikh luput tersebut, Sop telah perbaharui lesen untuk 5 tahun terus. Hahahaha (padam muka Sop).

Lepas ini, sambut hari lahir mesti teringat untuk sambung lesen memandu :)
KUALA LUMPUR - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sedang menimbang cadangan menggunakan tarikh lahir dalam penetapan tempoh akhir bagi memperbaharui lesen memandu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, cadangan itu sedang diperhalusi memandangkan ia dapat membantu pemandu mengingati tarikh luput lesen mereka.

"Kita dapati banyak kes pesalah trafik memberi alasan mereka lupa tarikh untuk memperbaharui lesen ketika ditahan dalam sekatan jalan raya,'' katanya pada pemberita di Wisma MCA di sini semalam.

Menurut beliau, asas kepada pelaksanaan skim itu ialah dengan membuat pelarasan tarikh tamat lesen memandu dengan tarikh lahir seseorang.

"Jika tarikh lahir individu tersebut yang akan datang tidak sampai enam bulan selepas tempoh akhir lesen memandunya, tiada bayaran akan dikenakan untuk pembaharuan,'' katanya.

Bagaimanapun jika tempoh antara kedua-dua tarikh itu melebihi enam bulan, bayaran pembaharuan yang akan dikenakan ialah separuh atau sebanyak 50 peratus.


EmoticonEmoticon