17 January 2011

Bina banner promosi Churp Churp

Sop menerima pertanyaan mengenai cara untuk memasukkan link Churp Churp dalam blog oleh saudari Samaniah.

Untuk makluman rakan-rakan, Sop menggunakan 2 widget untuk promosi link ChurpChurp iaitu di sidebar dan widget bawah entry.

Untuk sidebar, Sop menggunakan javascript untuk memastikan banner tersebut bertukar-tukar. Untuk membinanya, Sop menggunakan khidmat laman web HTML Basix. Sila lawat di sini untuk entry mengenai laman ini.

Masukkan link promosi ChurpChrup, masukkan link gambar ChrupChurp dan tajuk banner tersebut. Setelah di'generate', copy dan paste HTML kod tersebut ke sidebar.

Widget yang kedua, Sop hanya masukkan widget "Link List' sahaja.

Terdapat juga blogger yang menggunakan statik banner ChurpChurp. Ia boleh dilakukan dengan widget Picture. Jika memerlukan banner bergerak, sila guna javascript. Contoh seperti berikut:

<em><marquee direction="left" onmouseover="this.stop()" width="100%" onmouseout="this.start()" scrollamount="2" height="125px" align="center">

<a href="http://link promosi" target="_blank"><img style="border:0px solid black;" src="http://link gambar" width="125" height="125" marginheight="0" />

<a href="http://link promosi" target="_blank"><img style="border:0px solid black;" src="http://link gambar" width="125" height="125" marginheight="0" />

</a></a></a></a></a></a></a></marquee></em>
Saiz banner dan direction banner itu bergerak boleh diubah mengikut kehendak.

Namun begitu, semua cara di atas perlu dilakukan secara manual iaitu perlu copy dan paste link promosi ChurpChurp tersebut.


EmoticonEmoticon