13 December 2010

Blog Review: Ini blog LYNN

Siapa minat warna pink?
Anda suka strawberry?
Jika peminat warna pink atau strawberry, anda boleh jadi geng kepada Lynn Azlina iaitu pemilik blog "Ini Blog LYNN".

Ini Blog LYNN telah dibina bermula April 2009 tetapi mula aktif menulis bermula Julai 2010. Sebelum itu, Lynn agak kurang menulis. Namun sekarang, Lynn kelihatan bersemangat membuat update entry berdasarkan jumlah entry setiap bulan sejak Oktober adalah melebihi 100 entry sebulan. Tahniah diucapkan kepada Lynn dan teruskan membuat update. Blog adalah bergantung kepada entry. Lebih kerap diupdate, lebih baik blog tersebut. Namun disamping banyak mengeluarkan entry, pastikan ia berkualiti.

Pada pendapat Sop, Ini Blog LYNN merupakan blog yang baik. Dari segi template, pemilihan warna dan widget adalah sesuai.

Cadangan penambahan:
Namun, Lynn mungkin boleh perbaiki link top menu yang mana apabila klik, page baru akan dibuka. Jika link tersebut hanya link yang sama, tidak perlu membuat 'new page' link.

Lynn juga boleh menambah 'relate post widget' untuk mempromosi entry-entry menarik yang lain. Semasa laman utama ada linkwithin (relate post) tetapi bila buka page entry, tiada pula widget tersebut.

Berdasarkan analisa blog speed menggunakan http://rapid.searchmetrics.com adalah seperti berikut:


Blog speed boleh dilajukan lagi dengan meringankan saiz blog. Biasanya saiz gambar yang besar seperti header, background dan widget akan melambatkan loading blog. Kelajuan loading blog penting untuk memastikan pelawat selesa dengan lawatan tersebut. Jika pelawat mempunyai kelajuan internet yang baik, menang tiada masalah tetapi jika pelawat mempunyai internet perlahan?

Dari segi entry, terdapat entry yang terlalu pendek. Pastikan entry tidak terlalu pendek dan tidak terlalu panjang. Ia mempengaruhi prestasi blog.

Secara keseluruhan, Ini Blog LYNN mempunyai potensi untuk berjaya. Pastikan blog berada ditahap yang terbaik dan kekal aktif berkongsi maklumat.

Apa pendapat anda pula? Jom terjah!  


EmoticonEmoticon