29 November 2010

Blog Review: Mengapalah??Mengapalah?
Entah! menulis ikut suka hati.. huhuhu

Blog review hari ini ialah mengenai blog Mengapalah? yang dimiliki oleh gadis bernama intan syerlina seperti profile berikut:
My Photo
intan syerlina
pelajar tahun 3 dlm dgree physiotherapy science yang sukakan cerita penglipur lara untuk meriangkan hati sndiri.suka akan makanan.tidak hairan la selalu post entry berkaitan makanan.sekian.

Ingin berkenalan?
Sila layari blog Mengapalah? untuk maklumat lanjut.

Jika berdasarkan penulisan entry menyertai program review ini, beliau ingin bertanyakan pendapat tentang blog beliau. Memang betul, walaupun blog peribadi tetapi kita mesti mengambil kira pendapat pelawat untuk memastikan mereka selesa berada diblog kecuali blog persendirian (private) yang mana blog hanya tatapan kita sahaja.

Pendapat Sop mengenai blog Mengapalah? adalah seperti berikut:


Tempate - Masih boleh diperbaiki untuk menjadikan lebih menarik seperti header boleh diperbaiki. Link blog dipaparkan tidak jelas. Ia merupakan promosi link kepada pelawat. Widget kurang jelas seperti senarai entry kerana transparent backgout yg kurang. Terdapat widget yang saiz terlebih dari kotak sidebar. Mungkin boleh diperbaiki. Kelajuan blog adalah baik kerana template yang ringkas dan widget yang tidak banyak.

Entry - Memiliki keunikkan dalam menulis. Ayat-ayat yang mudah dan entry sederhana panjang menjadikan pelawat selesa untuk membaca. Setiap entry disertakan gambar menjadikan ia lebih menarik. Tajuk entry boleh diperbaiki supaya lebih menarik dan mesra SEO. Boleh masukkan widget relate post (entry berkaitan) bawah entry untuk mempromosi entry-entry lain. Teruskan update blog kerana entry adalah perkara utama.

SEO- Boleh dipertingkatkan dengan membuat setting-setting yang berkaitan dan menambah backlink dari sumber-sumber yang ada.

Secara keseluruhan, blog Mengapalah? tiada masalah dan boleh menjadi yang terbaik. Teruskan menulis dan menulis. Selalu buat analisis blog untuk penambahbaikkan.

Mungkin rakan-rakan boleh turut memberi pandangan?

Semoga terus berjaya dalam dunia blogging dan happy blogging!


EmoticonEmoticon