27 July 2010

Promosi iklan Youthsay di kekotak mesej

Disaat sini, didapati ramai yang cuba pendapatan melalui Youthsays melalui Shoutbox atau Shoutmix. Ramai juga yang telah berjaya mendapat beratus-ratus ringgit memalui teknik ini? Adakah anda salah seorang yang menggunakan teknik ini?

Adakah ini cara yang betul dan semua menyukainya?

Bagi sop, adalah merimaskan apabila ada yang cuba mengambil kesempatan dari kekotak mesej ini. Kebanyakkan kekotak mesej digunakan oleh blogger untuk meninggalkan jejak supaya pemilik blog boleh melawat kembali blog. Tatacara tidak rasmi telah diamalkan begitu lama oleh setiap blogger. Apabila kewujudan iklan Youthsays ini, ramai yang berlumba-lumba untuk mendapatkan pendapatan dan mengambil kesempatan dari kekotak mesej (shoutbox/shoutmix).

Ada blogger yang dengan terang-terang meletakkan amaran untuk tidak mengiklankan link Youthsays di kekotak mesej. Sop apabila terkena beberapa kali, akan berwaspada sedikit sebelum klik link yang ditinggalkan. Biasanya sop review dahulu link dengan 'point mouse censor' ke link tersebut kecuali 'username' yang biasa sop lihat. Tetapi itu tidak juga selamat kerana terdapat juga yang menggunakan 'username' yang popular untuk mempromosikan link Youthsay.


Agak mengecewakan apabila ada yang cuba mencari keuntungan dengan mengambil kesempatan. Kenapa perlu mencari jalan mudah? Sila baca TOS Youthsays yer!

Didapati juga ramai akaun Youthsays telah dibekukan kerana telah dilaporkan membuat SPAM. Oleh itu, buat pengiklanan cara yang betul. Banyak peluang dan ruang untuk mempromosikan iklan tersebut. Sop menggunakan Facebook, Twitter atau membuat post di blog untuk mempromosikan Youthsays.

Apa pendapat anda mengenai perkara ini?


Rumusannya, guna cara yang betul mempromosi link anda untuk tidak merosakkan emosi orang lain.
Hanya pendapat sop sahaja...


EmoticonEmoticon