23 July 2010

Keperluan anak merangkak sebelum berjalan

sumber gambar: di sini

Maklumat ini diterima oleh pegawai perkembangan awal kanak-kanak. Adalah penting untuk merangkak kerana ia salah satu dari perkembangan kanak-kanak iaitu bermula meniarap, merangkak dan berjalan. Setiap perkembangan tersebut mempunyai impikasi dan kesan terhadap perkembangan kanak-kanak.


Apa kepentingan merangkak?
Adalah penting apabila merangkak iaitu penggunaan semua deria motor kanak-kanak. Dengannya merangkak, ia dapat mengawal semua deria motor kasar atau halus. Apa yang penting juga semasa merangkak, jantung akan berada sama aras dengan otak dan memudahkan perjalanan darah. 


Berdasarkan kajian dan pemerhatian beliau, kanak-kanak yang 'skip' merangkap akan mengalami sedikit kekurangan. Antara kekurangan tersebut ialah lemah keupayaan otak berbanding kanak-kanak biasa atau kurang kawalan emosi kanak-kanak tersebut.


Beliau kaitkan pihak tentera yang mengunakan pemulihan cara kerja iaitu menjalar dan merangkak. Ia sebenarnya banyak membantu kawalan deria motor askar.


Aku juga pernah mendengar ceramah seorang ustaz yang menyatakan merangkak adalah awek muda.


Nota kaki: Kepada sesiapa yang ada anak kecik, kurangkan penggunaan 'walker'. Biar anak-anak membesar mengikut fitrah manusia. Kepada yang hendak awek muda, selalu-selalu lah merangkak yer..:)


EmoticonEmoticon