23 July 2010

Kenapa anda perlu ping blog?

Ia adalah berdasarkan pengalaman aku kenapa perlu membuat 'ping' blog. Jika dilihat tutorial untuk menaikkan traffic, salah satu caranya ialah membuat 'ping' blog.

Pada awal-awal dulu, aku agak rajin membuat 'ping' ke beberapa blog tetapi kemudian menjadi agak malas. Aku hanya ping blog di laman web tempatan seperti gengblogger, blogged.my dan infinity.nuffnang sahaja kerana berpendapat laman blog berbahasa Melayu boleh mendapat traffic banyak dari web tersebut.

Baru ini, aku dapati blog aku semakin berkurang traffic dari injin carian seperti Google dan Yahoo. Oleh tersebut, aku membuat kembali ping blog di laman web ping yang lain. Hasilnya, traffic aku kembali meriah hari injin carian tersebut. Entry-entry aku yang lama akhirnya tersenarai kembali di injin pencarian. Antara web yang aku ping adalah seperti berikut:

Terdapat banyak lagi laman web yang menyediakan perkhidmatan ping blog jika dibuat carian melalui injin carian.

Oleh itu, rajin-rajin membuat ping laman blog anda untuk memastikan entry anda akan sentiasa tersenarai dalam injin pencarian. Dengan cara ini, anda boleh mendapat traffic percuma dengan lebih banyak. Biasanya sop akan membuat ping sebulan sekali laman-laman web tersebut. Jika berkesempatan, sop akan lakukan lebih kerap.

Berapa kali anda membuat ping sebulan?


EmoticonEmoticon