11 May 2010

Why Smartphones can be Dumbphones

Adakah anda percaya telefon pintar (smartphones) anda boleh menjadi telefon paling dungu (dumbphones)?

Kenapa aku berkata demikian?
Baca fakta berikut:
"Well, research by the minions in our basement has shown that most smartphone users only use 20% of their phones’ functions. This is in part due to the fact that the cost of accessing the Internet from their smartphones has previously been very expensive."  (Digi, 2010.)

Aku selalu melihat ramai yang menggunakan telefon pintar dari golongan profesional hingga golongan biasa. Ada yang membeli telefon bimbit berharga beribu-ribu ringgit yang mempunyai aplikasi yang canggih-manggih tetapi tidak pernah menggunakan aplikasi yang terdapat dalam telefon bimbit tersebut. Aplikasi yang digunakan hanya membuat panggilan dan menghantar mesej ringkas.

Adakah ini pengguna telefon bimbit yang bijak?

Terdapat beberapa kategori pengguna telefon pintar ini sebenarnya dan kategori tersebut aku bahagikan seperti berikut:

# 1.  Kategori Dungu - Menggunakan telefon pintar kerana untuk bergaya tetapi tidak tahu menggunakan aplikasi telefon tersebut. Pemilik telefon pintar dianggap bergaya dan mewah kerana harganya yang mahal. Kebiasaan terdiri orang biasa.

# 2. Kategori Sederhana - Tidak memiliki telefon pintar tetapi tahu tentang aplikasi telefon pintar dan bercita-cita memiliki telefon pintar. Kebiasaan terdiri dari pelajar dan orang biasa.

# 3. Kategori Canggih - Memiliki telefon pintar kerana fungsi yang pelbagai dan canggih tetapi tidak mempunyai akses sepenuhnya kerana masalah kewangan. Hanya menggunakan aplikasi di masa-masa tertentu seperti ketika baru gaji dan mendapat elaun, tempat-tempat yang mempunyai internet percuma (WiFi) dan sebagainya. Kebiasaan golongan ini adalah dari kalangan pelajar dan orang biasa.

# 3. Kategori Pintar - Mengunakan telefon pintar untuk kegunaan harian dalam semua perkara seperti bisnes, baca dan hantar emel, baca berita, transaksi bank, lawat laman sosial dan lain-lain lagi. Telefon pintar digunakan sepenuhnya dalam kehidupan seharian. Golongan pengguna ini adalah terdiri golongan elit dan profesional.


Apa Kategori Anda?

Bagi Kategori pertama, perlu mempunyai kesedaran tentang aplikasi telefon pintar. Adalah merugikan apabila memiliki telefon yang pintar tetapi pemiliknya belum pintar sepenuhnya.

Bagi Kategori kedua pula, boleh mendapatkan memiliki telefon pintar dengan tawaran hebat DG Smart Plan seperti berikut:


Manakala Kategori Ketiga, kini mampu menjadi Kategori Pintar dengan pakej tawaran Digi. Pakej "DG Smart Plan" (Pelan Pintar Digi) yang ditawarkan sesuai untuk semua telefon pintar dan juga sesuai kepada semua golongan.

Bagi Kategori Kempat, sememangnya anda pintar dan hebat TETAPI anda akan menjadi lebih hebat dengan  "DG Smart Plan" kerana anda boleh menikmati 4 kepintaran oleh Digi:
  1. Surf SMART
  2. Save SMART
  3. Call SMART
  4. Roam SMART


Dengan fungsi telefon pintar dan pakej "DG Smart Plan", hidup anda pasti berubah kerana semua boleh dilakukan dari hujung jari anda dan di mana-mana sahaja. Anda bukan sahaja kelihatan bergaya dengan telefon pintar, malah dipandang hebat kerana mampu menggunakan kesemua kemudahan yang anda pada telefon pintar. Oleh itu, anda boleh memilih sama ada berada antara golongan pintar (smart) atau golongan dungu (dump). Tepuk dada, tanya selera.


Dengan adanya "DG Smart Plan" kini anda mampu menikmati kadar termurah data internet tanpa had. Tiada lagi kos tambahan untuk melebihi limit data internet, tiada lagi masalah talian data internet terhenti apabila melebihi limit dan anda pasti sentiasa dihadapan dengan kelajuan internet 3G Digi. Anda tidak lagi dibebankan dengan kos internet yang tinggi kerana dengan "DG Smart Plan" anda menerima penjimatan sehingga 50%.

Kini anda selangkah lebih pintar dari rakan anda dengan "DG Smart Plan". Untuk maklumat lanjut, sila layari "DG Smart Plan" untuk tawaran terhebat.


Untuk meraikan kebebasan internet ini, Digi akan mengadakan parti yang akan diadakan seperti maklumat berikut:
Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya
Ia bukan parti biasa tetapi adalah parti pakaian beragam bertemakan 'Prisoners and Villains' iaitu untuk memaparkan kebebasan internet yang disediakan oleh Digi. Untuk menyertai parti ini, sila dapatkan maklumat di sini.


Jumpa anda di sana!!!

4 comments:

 1. was here :) nice entry for digi one

  ReplyDelete
 2. thanks w3ndee.. visit your blog too..

  ReplyDelete
 3. gdlux~ i pn join ni. nk tgk entri click me~

  ReplyDelete
 4. @ Kie-yu - thanks.. visit your post ASAP

  ReplyDelete


EmoticonEmoticon