02 May 2010

Laptop adik ipar aku sungguh perlahan

Aku sedang cuba repair laptop adik ipar aku yang sangat perlahan apabila untuk memulakan penggunaannya dan selalu tersangkut (hang). Walaupun aku tidak begitu mahir, tetapi tahu sikit-sikit tentang komputer.

Analisa yang aku dapat selepas melihat keadaan laptop adik ipar aku ialah jumlah fail yang terlalu penuh di partition C. Beliau merupakan penggemar muat turun lagu dan movie. Kebanyakan fail tersebut dii simpan di dalam laptop dan semua terletak di dalam folder my document. My document masih berada di partition C. Terdapat banyak juga fail yang tersimpan di ruangan desktop.

Oleh itu, aku mula membuat proses mengalih fail tersebut ke partition lain iaitu D dan E. Ini kerana masih ada ruang di partition lain. Aku juga membuang beberapa program yang telah di pasang supaya ruangan C lebih sedikit penggunaannya.

Kemudian, proses pencucian disk dilakukan untuk membuang fail-fail semetara. Disk Defragmenter turun dilakukan untuk menyusun sektor-sektor disk. Beberapa start up program juga dibuang seperti Yahoo Mesengger dan lain-lain untuk memastikan proses load start laptop lebih cepat.

Hasilnya, laptop kembali cepat berbanding sebelumnya.

Tips untuk memastikan laptop sentiasa pantas:
- selalu membuat cucian hard disc
- membuat defragmenter
- tidak memasang terlalu banyak software
- memasang program freeware yang tidak dikenali
- tidak menyimpan fail di desktop
- tidak menyimpan fail di partition C
- jangan guna laptop dalam jangka masa yang lama
- dan lain-lain lagi ( sila cari kat google )


EmoticonEmoticon