04 April 2010

Masukkan butang Google Buzz ke blog

Google Buzz antara program yang semakin popular ketika ini mempunyai ciri-ciri Twitter. Ia lebih mudah berbanding Twitter kerana ia telah link kepada semua akaun google anda seperti blogspot, picasa, gmail dan sebagainya.

Cara untuk masukkan butang Google Buzz:
Terdapat 2 pilihan butang Google Buzz iaitu bersaiz kecil atau besar.

Log masuk ke akaun blogger dan pilih ke "Layout>Edit HTML". Klik pada kotak "Expand Widget Templates". Kemudian cari kod di bawah:

<div class='post-header-line-1'/>

Kemudian, selepas kod di atas masukkan kod butang Google Buzz yang disediakan. Sekiranya anda tidak menjumpai kod di atas, sila cari kod di bawah:

<data:post.body/>

"Paste kod butang Google Buzz sebelum kod di atas.

Kod butang Google Buzz:


Add Google Buzz Button To Blogger.

Kod butang Google Buzz besar:


<a href='javascript:var%20b=document.body;var%20GR________bookmarklet_domain=&quot;http://www.google.com&quot;;if(b&amp;&amp;!document.xmlVersion){void(z=document.createElement(&quot;script&quot;));void(z.src=&quot;http://www.google.com/reader/ui/link-bookmarklet.js&quot;);void(b.appendChild(z));}else{}'><img alt='Buzz this' src='http://img2.pict.com/15/da/3e/2809374/0/googlebuzz.png'/></a>

Kod butang Google Buzz kecil


<a href='javascript:var%20b=document.body;var%20GR________bookmarklet_domain=&quot;http://www.google.com&quot;;if(b&amp;&amp;!document.xmlVersion){void(z=document.createElement(&quot;script&quot;));void(z.src=&quot;http://www.google.com/reader/ui/link-bookmarklet.js&quot;);void(b.appendChild(z));}else{}'><img alt='Buzz this' src='http://img2.pict.com/9c/09/57/2854010/0/buzzthis.gif'/></a>

Pilih simpan. Untuk contoh, sila lawat link berikut klik sini.

Rujukan: allblogtools.com


EmoticonEmoticon