22 June 2009

TERPIKAT DENGAN RAKAN SEPEJABAT & INFERIOR MIRAGE

BERHATI-HATI DENGAN PEMANDANGAN KERANA IA MUNGKIN INFERIOR MIRAGE

Adaseorang lelaki berusia 40’an menemui saya dan memberitahu bahawa dia berhasrat untuk mengahwini rakan sepejabatnya. Bagi saya ceritanya itu biasa sahaja dan tiada yang istimewa atau menarik perhatian. Tetapi, apabila dia menyambung ceritanya sambil menarik nafas panjang, barulah saya tahu bahawa saya berhadapan satu situasi yang berbeza.

Sebenarnya dia ingin berpoligami dan bakal isteri keduanya adalah rakan sepejabat. Sambil memburukkan isteri pertamanya, semua serba tak kena, dia memuji bakal isterinya kerana pandai “mengemas” diri, sentiasa wangi, selalu senyum dan pelbagai lagi pujian yang indah-indah.

Secara jujur saya mengakui sifat orang lelaki yang akan membandingkan isterinya di rumah dengan mana-mana perempuan yang pernah dia kenali, tetapi ramai lelaki yang membuat perbandingan yang tidak adil sama-sekali.

Kenapa pula tidak adil? Ya, macamana seorang lelaki boleh berlaku adil jikalau suasana yang dibandingkan antara gadis manis di pejabat dengan isteri di rumah adalah dua suasana yang sangat jauh bezanya. Pernahkah dia melihat bagaimana keadaan gadis tersebut ketika makan, basuh pakaian, tidur, memasak, menguruskan anak dan sebagainya, sebagaimana dia melihat isterinya.

Gadis yang dia tergila-gila itu juga mungkin tidur berdengkur sama sebagaimana isterinya di rumah. Gadis idamannya itu juga mungkin tidur dalam keadaan air liur basinya (maaf) meleleh keluar dari mulutnya. Gadis igauannya itu juga mungkin mempunyai bau badan atau mulut yang tidak enak malah mungkin lebih teruk daripada isterinya. Gadis pujaannya itu juga mungkin mempunyai bentuk badan yang tidak cantik tetapi kelihatan cantik lantaran pelbagai peralatan moden yang dipakai disebalik pakaian luarnya tetapi semuanya akan kelihatan hodoh sebaik sahaja ianya terdedah.

Gadis tersebut boleh berpura-pura dan berlakon pada waktu yang singkat tetapi perangai sebenar akan kelihatan apabila mereka hidup sebumbung. Terdapat seorang kenalan yang memuji melampau-lampau isteri mudanya sewaktu mereka mula-mula kahwin dan mengutuk “rapat ke tanah” isteri tuanya. Tetapi kemudiannya terbukti bahawa dia lebih serasi dengan isteri tuanya berbanding isteri mudanya.

Manusia mempunyai sifat mudah jemu dan bosan dengan “barang lama” sama ada motosikal lama, kereta lama, rumah lama, pejabat lama termasuk isteri yang dah lama dikahwini. Manusia sanggup berlakon dan berpura-pura bila berhadapan dengan “buah hati” baru. Semuanya sanggup dan semuanya indah. Apabila bersua antara dua insan yang sedang “angau” itu, sendawa ditahan, makan menjadi sopan, batuk bunyi perlahan dan manja, angin dalam perut ditahan agar tidak keluar justeru takut kepada bunyi yang akan memalukan, tetapi apabila sudah kahwin antara kedua-duanya, angin dilepaskan sekuat-kuatnya, batuk menggegarkan tiang rumah, sendawa mengalahkan orang jantan, segala-galanya sungguh tidak enak dilihat dan didengar!

Inilah “inferior mirage” yang kadangkala disebut juga oleh setengah orang sebagai fata morgana. Pandangan yang menipu, ilusi lantaran faktor tertentu. Di tengah hari yang panas terik, di atas lebuhraya, kita nampak seperti ada tompokan air tetapi kita memandu selaju mana pun, sejauh mana pun, kita tidak akan menemui tompokan air tersebut. Kenapa? Kerana ia adalah fenomena optikal, yang bersifat ilusi, memperdayakan kita. Apakah kita masih mengejar ilusi tersebut?

Sekian.

Ahmad Jailani Abdul Ghani
24/05/2009
www.ustjai.wordpress.com


EmoticonEmoticon