Pengiklanan CPLUS

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Pengiklanan CPLUS
CPLUS
Pernah dengar tentang pengiklanan CPLUS?
Ketika ini, banyak pengiklanan internet yang dibangunkan. Peluang ini memberi manfaat kepada blogger-blogger untuk mendapatkan pendapatan internet.

Walaupun terdapat banyak pengiklanan yang dibangunkan, biasanya yang terbaik sahaja akan terus kekal. Pengiklanan ini saling bersaing untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik. Namun begitu, terdapat juga syarikat pengiklanan yang tidak membuat bayaran kepada blogger.

Dikala jumlah blogger yang semakin meningkat di Malaysia, jumlah pendapatan blogger kelihatan semakin berkurangan. Mungkinkah terlalu banyak persaingan antara blogger untuk mendapat pengiklanan istimewa?

CPLUS salah satu pengiklanan yang baru Sop cuba. Oleh kerana masih baru, tidak banyak iklan yang kelihatan kecuali promosi oleh pihak CPLUS. Diharap CPLUS mampu memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk pelanggan dan juga blogger.



Peraduan
Untuk menarik blogger menyertai CPLUS, satu peraduan telah diadakan bagi menggalakkan blogger berdaftar dengan hadiah Samsung Galaxy Tab untuk dimenangi. Penyertaan mudah sahaja iaitu mendapatkan seberapa banyak pendaftaran melalui link yang diberikan. Rujuk di sini untuk maklumat lanjut.

Tutorial
Bagi yang kurang faham untuk memasang iklan CPLUS, sila ikuti tutorial di bawah:
1) Pergi ke laman inventori di panel penerbit. Daftar kan laman web Encik di “Add Sites”.

Pengiklanan CPLUS

2) Kemudian pergi ke Zones dan add Zones untuk laman web Encik. (Encik boleh pilih size mengikut pilihan Encik.) Untuk menambah zone, pilih web yang Encik Daftar. Namakan zone anda mengikut laman web anda dan saiz AD unit. (ie. cplus - abc.com - 300X250) Tinggalkan lajur huraian kosong.

Pengiklanan CPLUS


3) Pilih ( Banner, Button atau Rectangle )
    Pilih saiz AD unit
    Pilih dari 5 saiz berikut :
  a) IAB Medium Rectangle (300X250)
  b) IAB Leaderboard (728X90)
  c) IAB Skyscrapper (120X600)
  d) IAB Wide Skyscrapper (160x600)
  e) IAB Full Banner (468x60)

Pilih satu model penentuan harga (CPC)

Pengiklanan CPLUS

4) Setelah Encik click submit, Encik akan boleh lihat zone yang encik buat. Click pada “invocation code” dan jana AD script untuk banner space Encik.

Pengiklanan CPLUS

5) Tukar “support third party tracking from No to Generic”

Pengiklanan CPLUS

6) Copy javascript tag seperti berikut dan paste di layout laman web Encik.

Pengiklanan CPLUS

Previous
Next Post »

11 comments

Write comments
06 July, 2014 05:57 delete

salam;
terlalu banyak syarikat iklan sekarang...tapi apa2pun terpulang kepada blogger2 nak guna yg mana..

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
06 July, 2014 08:49 delete

betul tu Goku
biasanya yg terbaik akan bertahan :)

Reply
avatar
Linda Ishak
AUTHOR
06 July, 2014 14:38 delete

Huhuhuhu.. nanti penuh lak iklan dalam blog....

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
06 July, 2014 23:16 delete

kena pilih mana yang sesuai la Linda
kalau byk sgt iklan dah jd blog iklan.. hahaha :-s

Reply
avatar
Hafizul
AUTHOR
07 July, 2014 10:49 delete

Hehe..nanti ada masa saya cuba ekk..hehe

Reply
avatar
Zara Ismail
AUTHOR
07 July, 2014 11:38 delete

baru first time dengar tentang pengiklanan C plus ni..setakat ni masih cuba promo yang murah dan free of charge untuk marketing..

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
07 July, 2014 16:27 delete

boleh cuba bro
prestasi pun blom tau cam ner :)

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
07 July, 2014 16:29 delete

baru lagi CPLUS ni
dan boleh cuba yer @zara :)

Reply
avatar
22 July, 2014 21:02 delete

Setakat ni macam mana dah perkembangan?

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
24 July, 2014 09:03 delete

earning blom lagi berfungsi/jalan
rasanya dorang masih kumpul ahli :)

Reply
avatar
29 July, 2014 18:44 delete

Saya letak jugak.. nampaknya tak efek status gliterrati nuffnang..

Reply
avatar