Anonymous menyerang kotak komen

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Anonymous menyerang kotak komen
Berpusu-pusu email masuk
SPAM yang dilakukan oleh Anonymous pasti tidak digemari oleh pemilik blok bukan?
Bagi yang memilih moderate komen pasti penat untuk memadam komen SPAM yang berderu-deru masuk :)

Perkara yang sama telah Sop lalui semenjak menggunakan komen blogspot terbuka kepada semua pengguna. Komen oleh Anonymous mula memasuki inbox. Nasib baik komen oleh Anonymous ditapis dahulu oleh sistem komen blogspot secara automatik. Ini bermakna, komen tidak terpapar secara automatik oleh Anonymous.

Cuma inbox yang sentiasa menerima maklumat tentang komen yang diterima diblog.

Oleh itu, pemilik blogspot tidak perlu risau tentang memilih setting semua orang boleh komen termasuk Anonymous kerana ia ditapis. Tidak perlu juga untuk memasukkan word verification pada kotak komen kerana ia sangat melecehkan rakan untuk komen. Ini kerana ada rakan yang tidak mempunyai akaun Google atau lebih suka menggunakan user Nama dengan URL untuk mendapat backlink (Sop pun suka).

Kalau sistem komen blogspot ada pengesahan bot yang perlu tanda pada kotak berkenaan seperti sistem komen WordPress pun menarik kan? Huhuhu
Previous
Next Post »

12 comments

Write comments
16 January, 2014 12:53 delete

Dah bermacam jenis dah skang nie... siap tulis BM pun ada

Reply
avatar
Affy Afiqah
AUTHOR
16 January, 2014 13:18 delete

sop tick je dekat bahagian comment setting tu untuk google user/blog user je yang boleh comment...so anonymous takkan dapat menyerang...ika pun dulu kena serang dengan anon juga pastu blogger lain recommend ika untuk ubah comment setting tu...

Reply
avatar
Hani Farihah
AUTHOR
16 January, 2014 16:09 delete This comment has been removed by the author.
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
16 January, 2014 17:53 delete

Betul tu bro Hazman
Yg BM tu mungkin SPAMMER dr Malaysia kot? Kikiki

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
16 January, 2014 17:55 delete

Kalau pilih tu xda utk user yg masuk nama dan URL ;((
Ada user yg suka tinggalkan url

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
16 January, 2014 17:56 delete

Kenapa padam Hani?
=p~

Reply
avatar
Hafizul
AUTHOR
17 January, 2014 01:18 delete

Betul tu Sop..word verification agak melecehkan..

Reply
avatar
Ida Scripters
AUTHOR
17 January, 2014 16:27 delete

Ingatkan blog politik jer yang ramai Anonymous... blog biasa2 macam kita pun ada juga yer. Kalau Anon yang baik just nak tinggal komen takper juga... tp kalau Anon yg mulut celupar tu susah sikit hehe..

Reply
avatar
aswadz
AUTHOR
18 January, 2014 01:37 delete

tu la kan. nsb baek sistem blogspot dah tapis siap2 spam nih. x perlu susah2.

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
21 January, 2014 14:49 delete

terima kasih bro Hafiz

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
21 January, 2014 14:49 delete

ni Anonymouse SPAM
yg hantar komen guna script dan melalut2 sahaja komennye :)

Reply
avatar
Sop Nama Saya
AUTHOR
21 January, 2014 14:50 delete

itu lah
nasib baik
kalau tak jenuh nak tapis
thx bro Aswadz

Reply
avatar