Tips mendapat iklan dari Nuffnang

Blog anda tidak memaparkan iklan?
Iklan Nuffnang tidak keluar?

Untuk memastikan iklan keluar, pastikan anda membuat analisis tentang pengiklan Nuffnang. Oleh itu, 'blog walking' juga penting untuk memastikan iklan mana yang keluar di blog orang lain. Tujuannya ialah untuk mengetahui jenis iklan apa yang terdapat di Nuffnang. Kita tidak tahu siapa yang mengiklan dengan Nuffnang.

Setelah kita tahu jenis-jenis pengiklan yang ada, bolehlah membuat entry yang yang berkaitan. Ini kerana iklan yang akan terpapar adalah berkaitan dengan entry blog kita. Contoh pengiklanan yang ada sekarang ialah telekomunikasi, contact lens, kesihatan, pelancongan, laman sosial dan lain-lain lagi. Untuk mendapat iklan-iklan jenis ini, tajuk dan post entry mesti berkaitan dengan jenis-jenis pengiklanan di atas.

Teknik ini sama dengan keyword yang digunakan untuk mendapat bayaran tinggi dari pengiklanan google. Bagi pengiklanan google, webmaster akan mencari keyword yang mahal untuk dijadikan keyword post laman web. Dengan ini, pendapatan yang diterima lebih tinggi.

Selain itu, jumlah pengunjung juga adalah penting kerana lebih ramai pengunjung melawati blog anda, belih banyak peluang untuk pelawat klik iklan anda. Pastikan iklan ditelakkan di tempat-tempat yang strategik dan mudah dilihat. Harus diingat, aktiviti klik-klik iklan dengan sengaja untuk mendapat pendapatan adalah diharamkan. Klik iklan sepatutnya terjadi apabila pelawat benar-benar tertarik dengan iklan tersebut. Ini demi kebaikkan pihak "advertiser" dan juga "publisher" yang mana kedua-dua pihak menerima faedah bersama.

Didapati juga iklan Nuffnang banyak keluar di waktu malam dan tengah malam. Oleh itu, cuba juga cari topik-topik yang pelawat-pelawat malam suka baca seperti kisah cinta, lawak, tips-tips dan sebagainya. Ini kerana pelawat-pelawat malam pasti akan mencari topik-topik yang menyegarkan untuk waktu malam.

Semoga tips ini juga memberi manfaat bersama dan jika terdapat maklumat tambahan, sila kongsi di ruangan komen.

P/S: Hanya ulasan seorang amatur dan mohon tunjuk ajar jika ada salah dan silap.. huhuhuhu...
Previous
Next Post »

21 comments

Write comments
17 May, 2010 00:27 delete

good info for newbie mcm sy:)

Reply
avatar
instaforex
AUTHOR
17 May, 2010 00:43 delete

betul3.. malam2 la banyak masa terluang utk surf tenet ni..siang kita2 kerja x da masa nak surf tenet..

Reply
avatar
sop
AUTHOR
17 May, 2010 00:44 delete

harap Fara akan dapat lebih iklan selepas ini..:)

Reply
avatar
sop
AUTHOR
17 May, 2010 00:47 delete

betul pandangan instaforex. Nuffnang bykkan iklan mlm kerana pelawat blog mungkin ramai dibelah malam dan hari minggu..good info instaforex

Reply
avatar
x-po
AUTHOR
17 May, 2010 01:55 delete

bagus2..info yg baik skali

p/s: nak tambah info satu, hehe pastikan star utk saiz banner iklan nuff tu dpt 4 dan 5 star. sbb baru mudah utk dptkan buffered campaign

Reply
avatar
x-po
AUTHOR
17 May, 2010 02:09 delete

bagus2..info yg baik skali

p/s: nak tambah info satu, hehe pastikan star utk saiz banner iklan nuff tu dpt 4 dan 5 star. sbb baru mudah utk dptkan buffered campaign

Reply
avatar
Loyar Lawa
AUTHOR
17 May, 2010 02:10 delete

ade iklan di atas ...setelah membaca entri ini patutkah sye klik, sebab sy x berminat ngn iklan tersbut...
patut ke tak
patut ke tak
patut ke tak
patut ke tak
arghhhhhh confuse
apa nak wat neyhhhhhh......
hakahkahakahkaahka

Reply
avatar
phycrewz
AUTHOR
17 May, 2010 02:30 delete

satu lagi info yg berguna.. good job bro!!

Reply
avatar
sop
AUTHOR
17 May, 2010 08:24 delete

@ x-po - terima kasih atas tambahan info tersebut.
@ Loyar Lawa - kalau berminat dengan iklan tersebut, jangan segan2 nak klik.. huhuhuhu..
@ phycrewz - terima kasih bro.

Reply
avatar
Razis
AUTHOR
17 May, 2010 09:34 delete

tips yang best dan membantu para blogger

Reply
avatar
aizuddin.com
AUTHOR
17 May, 2010 10:07 delete

buat entri yg berkaitan..mcm best je..lagi lama kita setia dgn nuffnang..lagi senang nak dapat buffer..

Reply
avatar
sop
AUTHOR
17 May, 2010 10:57 delete

@ Razis - harap dapat manfaat bersama, terima kasih..
@ aizuddin - kalau status Glitterati, semua senang. terima kasih atas info tambahan..

Reply
avatar
md nasir
AUTHOR
17 May, 2010 11:16 delete

dulu masa mula2 buat blog,excited letak semua jenis iklan (advertlets,bidviser etc.).tp sekarang nie stay pada yang satu jer-Nuffnang-..status pun dah tukar jd Glitterati,harap2 bleh withdraw chq x lama lagi.. n_n

Reply
avatar
sop
AUTHOR
17 May, 2010 11:23 delete

@ md nasir - tahniah!! Dah dpt cek, boleh ler belanje ABC.. murah rezeki nanti.. huhuhu

Reply
avatar
Fina Fento
AUTHOR
17 May, 2010 12:43 delete

ohh..mm tu rupanya..terima kasih share ni ye
jom p blog sy plak..tgk makanan eksotik org langkawi :D

Reply
avatar
Shukor
AUTHOR
17 May, 2010 13:37 delete

thnks untuk tips nih, xpernah terfikir pun sebelum nih :)

Reply
avatar
BeaN MorENo
AUTHOR
17 May, 2010 16:47 delete

info bagus...boleh budak baru macam saya ni belajar...thanks bro

Reply
avatar
kakchik
AUTHOR
17 May, 2010 21:58 delete

terima kasih sop... info berguna

Reply
avatar
Kyuubi_85
AUTHOR
17 May, 2010 22:14 delete

tips yang bagus. aku tak pernah pun terfikir pasal benda ni..

Reply
avatar
sop
AUTHOR
17 May, 2010 22:16 delete

@ Fina Fento - dah lawat blog anda, makanan yg menyelerakan.. boleh ke langkawi nanti..
@ Shukor - sama-sama berkongsi.. gembira dapat share
@ BeaN MorENo - sama-sama kita belajar yek.. kongsi ilmu lebih berkat :)
@ kakchik - sama-sama kakchik, harap ia dpt memberi sesuatu kepada rakan blogger

Reply
avatar
sop
AUTHOR
17 May, 2010 22:21 delete

@ Kyuubi_85 - baru juga terpikir, dan buat sedikit analisis utk dapat kepastian..

Reply
avatar